در دانشگاه بیرجند؛

اختتامیه کنگره ملی مولانا ابن حسام خوسفی برگزار شد

۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۵۴ کد : ۲۹۳۸۹ اخبار برگزیده
تعداد بازدید:۸۸۷
کنگره ملی مولانا ابن حسام خوسفی شاعر پر آوازه قرن نهم هجری شمسی روز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ با حضور استاندار خراسان جنوبی، رایزن فرهنگی هند در ایران، رئیس دانشگاه بیرجند، صاحبنظران و اساتید و مدیران و شعرا در تالار ولایت دانشگاه بیرجند برگزار شد.
اختتامیه کنگره ملی مولانا ابن حسام خوسفی برگزار شد

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، در مراسم اختتامیه کنگره ملی مولانا ابن حسام خوسفی، دکتر قاعت، استاندار خراسان جنوبی به بحث مرمت و بازسازی مقبره ابن حسام خوسفی اشاره کرد و افزود: این موضوع در دستور کار قرار دارد.
دکتر 
جواد قناعت، اظهار کرد: در پی تلاش‌های یکساله دستگاه های فرهنگی استان امروز شاهد برگزاری کنگره فاخر و ارزشمند ابن حسام خوسفی در استان بودیم.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه رویکرد برگزاری این مراسم ‌های باشکوه و این فعالیت‌های فرهنگی مبتنی بر نقشه مهندسی کشور است، ادامه داد: این نقشه یکی از اسنادی است که در آن بر روی توجه به مفاخر و مشاهیر، سبک زندگی اصیل ایرانی اسلامی، مد و لباس، گویش ها و زبان فارسی و موسیقی اصیل توجه و تاکید شده است.

وی با بیان اینکه در سند مهندسی کشور بحث تقویت هویت ایرانی و اسلامی تاکید شده است، افزود: استان خراسان جنوبی اساتید بسیار بزرگواری را در گذشته و معاصر دارد. وی در ادامه گفت: بزرگداشت آیت الله تهامی در استان برگزار خواهد شد لذا ایران اسلامی جز کشورهایی که از حیث اصالت و ریشه با قوام هستند و ریشه دارند و خراسان جنوبی جز استان های ممتاز و پیشتاز در این زمینه به خاطر وجود مفاخر و مشاهیر است.

استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی فرهنگ غنی و با اصالت دارد و طی سه سال اخیر، ژئو پارک طبس و چهار کاروان سراها در استان ثبت جهانی شد. دکتر قناعت در پایان گفت: بعد از این خواهرخواندگی گام اول شاهد برگزاری این همایش در سفارت هندوستان در تهران و گام بعدی در دانشگاه حیدرآباد خواهیم بود.

ابن حسام خوسفی نقطه یگانگی تشیع ادبی و ملی‌گرایی آرمانی است
دکتر احمد لامعی‌گیو، رئیس دانشگاه بیرجند، در این مراسم که به میزبانی دانشگاه بیرجند برگزار شد، گفت: ابن حسام در تاریخ ایران، نقطه پیوند و امتزاج و یگانگی تشیع ادبی و ملی‌گرایی آرمانی است.
دکتر لامعی اظهار کرد: ابن حسام خوسفی حماسه سرای قرن نهم هجری است که در خصوص فضل و دانش تأمل کرد. رئیس دانشگاه بیرجند، گفت: این همایش در حالی برگزار می‌شود که ایران از همه سو مورد آماج تهدیدات و حملات فرهنگی دشمن است و مهمترین دفاع در مقابل این حملات، حفظ و احیای میراث فرهنگی کشور است. وی عنوان کرد: همایش علمی بزرگداشت ابن حسام به پیشنهاد انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با هدف آشنایی پژوهشگران و معرفی آثار این ادیب و تبیین نقش و جایگاه ابن حسام در فرهنگ آئینی، اندیشه دینی و تفکر ملی به تصویب رسید و پس از فراخوان ارسال مقالات حدود 150 محقق در تارنمای همایش ثبت‌نام و از این تعداد 130 نفر مقالات و تحقیقات ارزشمند خود را به دبیرخانه همایش ارسال کردند.
دکتر لامعی افزود: پس از طی مراحل ارزیابی کمیته داوران همایش 80 مقاله را برای چاپ در کتاب مجموعه مقالات همایش پذیرفتند و از این تعداد سه مقاله برای سخنرانی ویژه و 12 مقاله برای ارائه شفاهی برگزیده شد. رئیس دانشگاه بیرجند با بیان اینکه در مقالات، سخنرانی ها و گفت‌وگوهای پژوهشگران و صاحب‌نظران این همایش مهمترین نکته بُن مایه‌های فطری ابن حسام بود، گفت: این بن مایه‌ها بر دو پایه ملی‌گرایی و ولایت‌مداری استوار است و ابن حسام در تاریخ ایران، نقطه پیوند و امتزاج و یگانگی تشیع ادبی و ملی‌گرایی آرمانی است.

وی ادامه داد: لذا اندیشه‌های ژرف و بینش عمیق ابن حسام می‌تواند گره‌گشای بسیاری از فسادهای اجتماعی و حلال انبوهی از معضلات امروز فرهنگی کشور ما باشد و بر همین اساس پیشنهادات زیر که در حقیقت دستاورد نشست‌های علمی و گفتگوی جمعی از محققان و پژوهشگران این همایش فاخر است برای بررسی اجرا به مسئولان اجرایی اجرایی و فرهنگی کشور تقدیم می‌شود.

دبیر همایش ملی ابن حسام خوسفی، عنوان کرد: از جمله پیشنهادات می‌توان به تاسیس دبیرخانه دائمی همایش سالانه ادبیات ابن حسام خوسفی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند،
ـ برگزاری سالانه همایش ادبیات و نام گذاری 28 آبان ماه به نام روز بزرگداشت ابن حسام خوسفی در تقویم رسمی کشور

ـ مرمت و توسعه آرامگاه ابن حسام در کوتاه‌ترین زمان و ساخت بنای وسیع و باشکوه در سطح سعدیه و حافظیه به نام «حسامیه» در اطراف آرامگاه ابن حسام اشاره کرد.

 

نام بلندآوازه ابن حسام خوسفی در هندوستان هم چشم‌نوازی کرد
علیرضا حبیبی معاون امور استانهای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در این مراسم، گفت: نام بلندآوازه ابن حسام خوسفی در هندوستان هم چشم‌نوازی کرد، لازم است پیوندهای فرهنگی دیرینه با هند تجدید بنا شود.
علیرضا حبیبی اظهار کرد: درود می‌فرستم به روح بلند کسانی که برای ایران تلاش کردند تا نام این وطن در اقصی نقاط دنیا نورانی و پرفروغ برای جهان بشریت باشد و با فضل و علم و کمال خود تلاش کردند راه را برای نسل امروز که آیندگان فردا خواهند بود، هموار کنند.

وی افزود: ابن حسام خوسفی، سعدی، حافظ و ...بخشی از تاریخ ملت ایران و هویت‌آفرین و مایه فخر و مباهات ما هستند لذا برای همه آنان سرتعظیم فرود می‌آوریم.

معاون انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور با اشاره به اینکه این انجمن به مدت بیش از نیم قرن پیشینه دارد، تصریح کرد: امروز مفتخریم در رأس هیئت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور، ریاست جمهور و سه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم و تحقیقات و میراث فرهنگی قرار دارد. این انجمن هم برای ساخت مقبره مفاخر و توسعه اندیشه آنان در قالب نشر آثار مفاخر و همچنین بزرگداشت و نکوداشت مقام مفاخر کشور برای شناساندن آنان به نسل جوان تلاش کرده است.

 

خراسان جنوبی یکی از ظرفیت‌های بزرگ حوزه مفاخر کشور است
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی یکی از ظرفیت‌های بزرگ حوزه مفاخر کشور است، تصریح کرد: این ظرفیت می‌تواند برای توسعه معنادار در حوزه‌های دیگر به عنوان یک زیرساخت تلقی شود. این جنس در مفاخر بزرگ وجود دارد که متعلق به یک خاک نیستند بلکه متعلق به همه ایران و بشریت هستند.حبیبی، با اعلام حمایت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در حوزه ابن حسام خوسفی، گفت: توسعه پایدار مجموعه آرامگاه ابن حسام نیاز به برنامه‌ریزی مدونی دارد و ما هم پشتیبان چنین امری در انجمن خواهیم بود.

معاون انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور بیان کرد: امروز قدیمی‌ترین و ارزشمندترین نسخه خاوران‌نامه که متعلق به موزه هنرهای تزئینی تهران بود، وارد بیرجند شد و در این مراسم وجود دارد و این نسخه که در سال 1381 چاپ شد با همت انجمن آثار و مفاخر کشور با یک پیشگفتار نو از ابن حسام، دوباره تجدید چاپ خواهد شد. وی افزود: ظرفیت‌های بزرگی برای این استان است که از جمله آن‌ها ابن حسام خوسفی است و این نام متعلق به سرزمین خراسان جنوبی و مایه افتخار همه ایرانیان است و نام بلندآوازه این شاعر در سرزمین هندوستان چشم‌نوازی کرد، لازم است پیوندهای فرهنگی دیرینه با هند تجدید بنا شود.

حبیبی از استاندار خراسان جنوبی، دانشگاه بیرجند، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برگزاری کنگره ملی ابن حسام خوسفی طی یکسال قدردانی کرد و گفت: یکی از فضاهای که مورد توجه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور خواهد بود بهسازی و توسعه فضای آرامگاه ابن حسام خوسفی خواهد بود.

 

ارسال ۱۲۰ مقاله به بخش علمی همایش
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: یکی از خروجی های بخش علمی کنگره ارسال ۱۲۰ مقاله  به همایش علمی ابن حسام بود که از این تعداد ۸۰ مقاله پذیرفته شد.

 علی فرخنده با بیان  اینکه در راستای کنگره ملی ابن حسام فعالیت های چون همایش علمی ابن حسام و جشنواره شعر برگزار شد.ادامه داد؛  اظهار کرد: کنگره این حسام در بخش های علمی و پژوهشی، فرهنگی و ادبی برگزار می شود. پچوی یادآور شد: در بخش فرهنگی جشنواره ملی شعر آیینی به همت جهاد دانشگاهی  برگزار شد و ۴۰۰ اثر به دبیرخانه رسید .فرخنده یادآور شد: در  بخش هنری مستندی در خصوص زندگینامه این حسام تهیه و امروز رونمایی می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی با  بیان اینکه برای نخستین بار توسط استاد اسماعیلی مود ۲۰۰ بیت از ابیات برگزیده ابن حسام کتابت شد، گفت: این ابیات در قالب کتاب لولو ممنون امروز رونمایی می‌شود .وی اظهار کرد: در راستای کنگره ملی ابن حسام ۳۰ اثر تصویرنگاری از متن ابیات ابن‌ حسام‌ خوسفی در مدح امام علی (ع)  تهیه شده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی تاکید کرد: همچنین دیوان ابن‌حسام‌ در قالب ۱۰۰ جلد کتاب چاپ شد و در اختیار کتابخانه‌های استان قرار می‌گیرد تا همه نسل‌ها از ظرفیت برجسته این شاعر بزرگ استان بهره‌مند شوند. فرخنده ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک و در گام نخست در سفارتخانه هندوستان در تهران و در گام دوم در حیدرآباد هندوستان برنامه ای فرهنگی را  برگزار کنیم .وی بیان کرد: امیدواریم مجموعه فرهنگی هندوستان دعوت ما را لبیک گفته و ما نیز این مهم را با جدیت پیگیری خواهیم کرد.

 

کتاب ابن حسام خوسفی قبل از  ایران در هند چاپ شده است
رایزن فرهنگی هندوستان در ایران گفت:  ابن حسام در هند نیز بسیار شناخته شده است و حتی قبل از ایران، کتب او در هند چاپ شده است‌. پروفسور بلرام شکلا ، اظهار کرد: خوشحالم که امروز در سرزمین عالم خیز و شاعر پرور حضور دارم.وی با بیان اینکه  دل‌های ایران و هند بسیار به هم نزدیک است، افزود: این دو کشور در طول قرن‌ها هزاران رفاقت با هم داشتند و این دوستی مربوط به امروز و دیروز نیست.
رایزن فرهنگی هند در ایران با بیان اینکه باید قدر همدیگر را بدانیم و خیلی خوشحالم که در این سرزمین هستم که مفاخری همچون ابن حسام خوسفی و استاد راشد محصل در آن پرورش یافته‌اند، ادامه داد: رابطه ما با سایر کشورها بر اساس اقتصاد و سیاست است اما با ایران این دوستی بر اساس یک پیوند عمیق فرهنگی است.

رایزن فرهنگی هند در ایران با تأکید بر اینکه ایران و هند مرشدان عالم بوده‌اند، ادامه داد: ما حتی قبل از مسیح نیز دانشگاه‌ها و مراکز علمی را داشته‌ایم. وی یادآور شد: ایرانی‌ها شعر، مذهب و حتی غذای هند را غنا بخشیدند و از این جهت در برابر آن سر تعظیم خم می‌کنم. شکلا با بیان اینکه پیام امام علی (ع) و امام حسین (ع) در جای جای هند جاری است یاد،ور شد:  گاندی رهبر مبارز هند گفته است که در مقابله با انگلیس من از شجاعت حسین(ع) درس گرفتم. وی افزود: ما با ادبیات فارسی انس گرفته و در کنار زبان رسمی خود آن را فرا می‌گیریم.

آخرین ویرایش۲۸ آبان ۱۴۰۳