به میزبانی دانشگاه بیرجند برگزار شد:

چهارمین همایش ملی پژوهش‌های نوین علوم دامی ایران

۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰ کد : ۲۹۷۷۷ اخبار برگزیده
تعداد بازدید:۶۷۱
چهارمین همایش ملی پژوهش‌های نوین علوم دامی ایران با حضور جمعی از پژوهشگران و صاحب‌نظران این رشته، روز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ در دانشگاه بیرجند برگزار شد. در این همایش، به بررسی وضعیت تولید گوشت و طیور در ایران و ارائه راه‌حل‌های علمی برای مواجهه با تنش‌های محیطی و بهبود امنیت غذایی پرداخته شد.
چهارمین همایش ملی پژوهش‌های نوین علوم دامی ایران

آیین افتتاحیه چهارمین همایش ملی پژوهش‌های نوین علوم دامی ایران با حضور جمعی از پژوهشگران و صاحب‌نظران این رشته، روز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ در دانشگاه بیرجند برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، دکتر سید جواد حسینی واشان، دبیر همایش، در مراسم افتتاحیه گفت: "استارت اولیه این همایش در سال گذشته زده شد و در یک سال گذشته فرآیندهای اطلاع‌رسانی، دریافت مقاله و داوری آنها انجام شد. امروز، ۲۸ آذرماه، در حال برگزاری آیین افتتاحیه این همایش هستیم." وی افزود: "در این همایش ۱۷۵ مقاله دریافت شده که پس از داوری، تعدادی از آنها در قالب سخنرانی در این همایش یک‌روزه ارائه می‌شود."

دکتر حسینی واشان اشاره کرد: "ما مقام هشتم تولید گوشت در آسیا و پانزدهم جهان و در تولید مرغ رتبه اول آسیا و هفتم جهان را داریم. استان خراسان جنوبی نیز جزو فعال‌ترین استان‌ها در بخش تولید طیور است و بیش از ۷۰ درصد صادرات به استان‌های همجوار داریم."

وی افزود: "سرانه مصرف گوشت در دنیا ۴۳ کیلوگرم به ازای هر فرد است و سرانه مصرف تولیدات دامی در کشور ما نیز به میانگین سرانه دنیا نزدیک است. پرداختن به راه‌حل‌های علمی در مواجهه با تنش‌های محیطی و کاهش خسارات وارد شده به صنعت، بر پایداری اقتصادی صنعت دام و طیور در منطقه و جلوگیری از تخلیه جمعیتی نقش بسیار موثری دارد."

معاون دانشگاه بیرجند نیز تاکید کرد: "امنیت زیستی و به تبع آن امنیت غذایی حاصل از تولید پایدار و کنترل عوامل مخل فرآیندهای طبیعی تولید از جمله بیوتروریسم، از جمله عوامل مهم و مغفول است که بر اقتصاد و تولید در بخش دام و طیور تاثیرگذار بوده و انتظار می‌رود اجماع جهانی حاصل از هم‌اندیشی‌ها و همایش‌های علمی در حل این مشکلات راه‌گشا باشد."

دبیر همایش اضافه کرد: "تمام همایش‌هایی که در دانشگاه بیرجند برگزار می‌شود به همت و حمایت کارآفرینان و تولیدکنندگان است و گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند مفتخر است که هر دو سال یک بار همایش علوم دامی را برگزار می‌نماید."

دکتر اکبرپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بیرجند، در چهارمین همایش ملی پژوهش‌های نوین علوم دامی با محوریت تنش‌های محیطی گفت: "پژوهش‌های نوین در علوم دامی نقش زیادی در زمینه امنیت غذایی، بهبود کیفیت محصولات دامی، ارتقای سلامت جامعه و توسعه پایدار دارد. راه‌اندازی سامانه پرتودهی در دانشگاه بیرجند در تشخیص و کنترل بیماری‌ها، بهبود تغذیه دام و طیور، افزایش ایمنی و بهداشت مواد غذایی، اصلاح نژاد و بهبود ژنتیکی، مدیریت منابع آب و خاک برای دامپروری و کاهش آلودگی محیط زیست نقش دارد."

دکتر حسن خمیس‌آبادی، رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، نیز به بررسی راهکارهای کاهش وابستگی به واردات نهاده‌های دامی پرداخت و گفت: "در کل ۸۰ میلیون تن مصرف ماده خوراکی در کشور داریم که ۴۷ میلیون تن ماده خشک در دام، طیور و زنبور استفاده می‌شود. منابع تامین کننده مواد خوراکی شامل واردات، مراتع، پسماند کشاورزی، پسماند صنایع غذایی و کشت‌های داخلی است."

وی افزود: "بیش از ۹۰ درصد جمعیت دامی کشور را دام سبک تشکیل می‌دهد و بر اساس آخرین آمار، ۴۴ میلیون رأس گوسفند و ۱۷.۵ میلیون رأس بز در کشور وجود دارد."

خمیس‌آبادی تصریح کرد: "از مجموع ۸۰ میلیون تن مواد خوراکی مورد نیاز دام، ۱۲.۷ میلیون تن از مراتع، ۱۵ میلیون تن از پسماند کشاورزی و یک میلیون تن از پسماند غذایی تامین می‌شود. وابستگی کشور به واردات برخی نهاده‌های دامی مانند جو، کنجاله سویا و ذرت همچنان وجود دارد."

وی با اشاره به چالش‌های تامین نهاده‌های دام و طیور افزود: "یکی از راهکارها برای کاهش وابستگی به واردات، تغییر رویکرد به سمت ذخایر ژنتیکی داخلی و بومی است. منابع آبی کشور به مراتب پایین‌تر از میانگین جهانی است و امکان تولید داخلی تمام نهاده‌های وارداتی وجود ندارد."

خمیس‌آبادی همچنین راهکارهایی مانند قیمت‌گذاری شیر بر اساس کیفیت، توسعه نژادهای بومی و کاهش وابستگی به واردات نهاده‌های دامی را مطرح کرد و افزود: "استفاده از پتانسیل دریا و سواحل، توسعه کشت‌های فراسرزمینی و تولید منابع پروتئین از حشرات از جمله اقدامات تکمیلی در توسعه دامپروری است."

کلیدواژه‌ها: علوم دامی همایش پژوهش‌های نوین در علوم دامی با محوریت تنش محیطی تنشهای محیطی دام طیور امنیت غذایی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کشاورزی تولید گوشت پرتودهی

آخرین ویرایش۲۸ آذر ۱۴۰۳